Myte 11: Alle samer snakker samisk

Hadde det vært så vel. Men mange samer, kanskje de fleste, kan ikke samisk. De har aldri lært språket. Dette kan vi takke den norske staten for.

I hundre år satte den norske staten inn alt på å ødelegge samisk kultur, og å få oss til å slutte å se på oss selv som samer. En viktig del av det var å bryte ned det samiske språket. Det var ikke lov å snakke samisk på skolen. Barn ble satt på internatskoler og holdt i norskspråklige miljøer hvor det var straff for å snakke samisk. Lærere fortalte foreldre at de måtte slutte å snakke samisk til ungene sine, ellers kom ungene til å aldri lære seg norsk – og det ville gå dem dårlig i livet hvis de ikke kunne norsk. I dag vet vi at det er en fordel å lære seg flere språk i barndommen, men det visste ikke folk på den tida.

I mange familier døde det samiske språket ut. Når du er vokst opp med norsk som morsmål er samisk et forferdelig vanskelig språk å lære seg som voksen. Det er ikke beslekta med norsk i det hele tatt, i motsetning til engelsk og tysk. Selv fransk og russisk er nærmere norsk enn samisk.

Så for mange av oss, kanskje de fleste: Vi er samer, og det kan ingen ta fra oss. Men språket, det har noen klart å ta fra oss, det vil si fra våre foreldre eller besteforeldre. Så du kan ikke forvente at samer kan samisk.

Dessverre.

Hvem står bak myteknuseren?

Samisk myteknuser er et samarbeid mellom Antirasistisk senter / Nállevealaheamivuostásaš guovddáš og Jurddabeassi. Prosjektet er finansiert av Sametinget og stiftelsen Fritt ord. Bidragsytere har vært Mikkel Berg-Nordlie, Ingemund Skålnes, Audun Lona, Eirik Myrhaug, Kari Helene Partapuoli, Kajsa Kemi Gjerpe, Camilla Brattland.