Myte 5: Samene vil ha en egen stat

Vi samer har blitt anklagd for å ønske en egen stat siden det kom på moten at folkeslag skulle ha sine egne stater. Sjøl om vi faktisk aldri har krevd en egen stat så er likevel noen norsker, svensker, finsker og russere krystallklare på at vi egentlig vil ha en. På seg sjøl kjenner man andre?

Media har flere ganger prøvd å finne samiske politikere som ønsker en stat. Det har ikke lyktes [1]. Dette er en konspirasjonsteori på linje med at jødene prøver å ta over verden, eller at kondensstriper fra fly egentlig er gift som USA sprøyter ned over oss. Når konspirasjonsfolket får høre at ingen samer har sagt de vil ha en samestat, sier de: «De vil ha det, men de sier det ikke åpent».

Vel, da så. Da sier de jo at vi uansett bare lyver. Så hva kan vi egentlig svare. Vi kan kanskje svare tilbake at konspirasjonsfolket «vet at de sjøl lyver, men sier det ikke åpent»?

[1] ”På tide å kverke samestaten?”, Norsk Journalistlag 23.10.2008, http://www.nj.no/P%C3%A5+tide+%C3%A5+ kverke+samestaten%3F.b7C_xdbYWJ.ips

Hvem står bak myteknuseren?

Samisk myteknuser er et samarbeid mellom Antirasistisk senter / Nállevealaheamivuostásaš guovddáš og Jurddabeassi. Prosjektet er finansiert av Sametinget og stiftelsen Fritt ord. Bidragsytere har vært Mikkel Berg-Nordlie, Ingemund Skålnes, Audun Lona, Eirik Myrhaug, Kari Helene Partapuoli, Kajsa Kemi Gjerpe, Camilla Brattland.